GRUNDUTBILDNING:vårt grundpaketVi har en målinriktad utbildning för dig som fyllt 14 år och 9 månader. Undervisningen sker huvudsakligen på helger.I utbildningen ingår:
Teori
Praktik
Vårt pris 2023 är 5200kr
Vi följer en, av Transportstyrelsen fastställ, kursplan för utbildning till AM körkort och de krav som sätts upp. Grundutbildningspaketet är baserad på ett genomsnittsbehov hos våra elever. |
|
Kurser starter:2023
Om alla kurserna kan hållas, beror på väder och väglag...
|
|
Teoripass
Vi erbjuder fyra teorikvällar, måndagar och torsdagar, 2 timmar per tillfälle Kurslitteratur kan hämtas ut när man har anmältsig till en kurs så att man kan läsa i förväg Det finns ca 300 övningsfrågor på www.mopedbok.se Eleverna får hemuppgifter i form av distanstester på Internet. För elevernas skull rekomenderar vi att eleven har klarat av minst 5 godkända sluttest på Elevecentralen innan de skriver prov på Trafikverket, detta då vi vet att det annars är stor risk att man inte klarar provet på Trafikverket Efter avslutad utbildning bokar Ni prov vid ett förarprovskontor. |
![]() |
Praktikpass
Övning i körgård ca 2,5 timmar
Tid: Söndagar (tid enligt överenskommelse)
- Kontroll före körning
- Bromsövning
- Styr- & balansövning
- Grundläggande trafikövning
Plats: Vänersborgsvägen 1A
Trafikpass
Det finns ingen uppkörning för AM-körkort.
Eleven ska däremot öva i trafik och måste nå upp till en viss kunskap innnan övningen är godkänd.
Övningskörning i trafik ca 2-2,5 timmar under denna tid övas detta:
- Följa skyltar och trafikregler
- Planera körning
- Stadstrafik
- Landsvägskörning
Tid: Enligt överenskommelse. Bokas individuellt efter elevens förutsättningar. Övningar i trafik utgår från Vänersborgsvägen 1 med möjlighet till körning i centrala Bålsta. Plats: Vänersborgsvägen 1A, 746 34 Bålsta Lån av moped, mopedhjälm och handskar ingår. Finns egen hjälm bör man ta med den vid körgårdsövningar.
Extra övningstillfälen
Extralektion 1 timme, övningskörning i körgårdpris (600 kr)
Målet är att eleven och vi ska känna att det finns en trygg grund att stå på inför en lektion ute i trafiken. Vi övar ett eller flera av momenten till dess eleven och vi känner oss trygga med övningarna.
- Kontroll före körning
- Bromsövning
- Styr- & balansövning
- Grundläggande trafikövning
Extralektion 1 timme, extra övningar i trafik
pris (600 kr)
Målet är att eleven och vi ska känna att det finns en trygg grund att stå på när eleven sedan själv ska köra på egen hand i trafiken.
Vi övar ett eller flera av momentet till dess eleven och vi känner oss trygga med övningarna.
- Följa skyltar och trafikregler
- Planera körning
- Stadstrafik
- Landsvägskörning
Checklista när du vill gå en kurs hos oss !
- Du kan påbörja en mopedkurs vid 14 år och 9 månaders ålder.
Du måste vara 15 år för att genomföra körkortsprovet - Om du vill ta ett AM-körkort, ansök om körkortstillstånd!
- Anmäl dig till en av våra kurser som passar dig.
- Anmälan ska inkomma senast 1 vecka innan kursen äger rum.
- Tag med dig legitimation vid AM-utbildning, ta även med körkortstillståndet till mopedskolan. Vi vill ta en kopia av det
- På mopedskolan genomförs utbildningen av behöriga utbildare. Du får inte övningsköra privat
- Kursen avslutas när eleven klarat av öningskörning i trafik
När eleven har genomgått utbildningen meddelar vi detta till Transportstyrelsen.
Därefter kan du boka en provtid som passar dig.
Boka vid ett förarprovskontor tex i Stockholm eller Uppsala beroende på var du bor. Mopedskolan står inte för myndigheternas avgifter, så som kostnad för att skriva prov vid förarprovskontoret - Man måste vara 15 år fyllda för att skriva prov vid ett förarprovskontor (Det sker inte någon uppkörning på moped för transportstyrelsen)
- Med nu gällande regler ska praktikövningarna genomföras på en tvåhjulig moped.
AM-körkort gäller även för framförande av mopedbil, A-traktor(ombyggd bil), traktor och arbetsfordon klass II samt moped klass II och el-cykel som har en motor effekt på 250 Kilo watt eller mer.
Förarbevis och AM-körkort kan återkallas vid trafikbrott till exempel olovlog körning.
Körkortstillstånd
Information om körkortstillståndet och hälsodeklarationen
Observera att innan Transportstyrelsen kan börja pröva din ansökan om körkortstillstånd måste
• ditt synintyg ha skickats in till Transportstyrelsen
• ansökningsavgiften vara betald
Du kan välja att betala din ansökan om körkortstillstånd direkt via din Internetbank, med betalkort eller vänta på att Transportstyrelsen skickar hem ett inbetalningskort till dig.
Du kan ansöka om körkortstillstånd för hel grupp(grupp 1) eller för endast någon/några av behörigheterna. Tror du att du kommer att vilja ha körkortstillstånd för flera behörigheter inom 5 år? Ansök då om dessa på en och samma gång, så slipper du att betala ansökningsavgiften flera gånger. Du rekommenderas att välja alternativ 1 (alla behörigheter).
Det är viktigt att tänka efter när du fyller i Hälsodeklarationen så att du fyller i den rätt.
Om du är dyslektiker ska du inte ta upp det i din hälsodeklaration.
Har man en neuropsykiatrisk diagnos ska det tas upp i hälsodeklarationen och då kommer Transportstyrelsen att göra en utredning på detta.
De vill då ha ett läkarutlåtande om barnets medicinering mm. Det kan därför vara bra att ha skaffa sig ett sådant redan i förväg. En sådan utredning kan ta mellan 3-6 månader om det inte förberetts i förväg.
Andra orsaker till att man kan behöva göra en utredning innan ett körkortstillstånd utfärdas är:
- Epilepsi
- Synfälts defekter
- Diabetes
- Hjärt och kärlsjukdomar
- Om man finns med i brottsregistret eller i en pågående polisutredning.
Här kan du läsa mer om vad hälsodeklarationen innebär, pdf medicinska krav.
Fyll i blanketten Körkortstillstånd med hälsodeklaration (beställ här via Transportstyrelsen).
Bifoga även Intyg om synprövning (beställ tid hos optiker).
Skicka blanketterna till:
Länsstyrelsen i Stockholms län (om du är skriven
i Stockholm)
Box 22056
10422 Stockholm
Om teoriprov hos Trafikverket
När du har genomgått utbildningen meddelar vi
detta till Transportstyrelsen.
Vi skickar hem ett diplom till dig. Efter det kan du boka provtid vid ett förarprovskontor som passar dig. Mopedskolan står inte för myndigheternas avgifter.
Man måste vara 15 år fyllda för att skriva prov hos Trafikverkrets förarprovs kontor, info fins här: Trafikverkets förarprovskontor
Genom kunskapsprovet ska du visa att du har kunskaper så att du kan köra med omdöme i trafiken. Det finns ett särskilt kunskapsprov för varje körkortsbehörighet. Provet bygger på en kursplan för behörigheten. Avgiften för ett kunskapsprov är 320 kronor dagtid.
Läs mer på Kökortsportalen avgifter. Du gör ditt kunskapsprov på något av Trafikverkets förarprovskontor eller mottagningsort.
Det sker inte någon uppkörning för moped på Trafikverket.
Se hur ett förarprov kan se ut hos förarprovskontoret.
Viktigt att veta om du är dyslektiker!
Förlängd provtid,
Om du har lässvårigheter kan du beviljas förlängd provtid för alla körkortsbehörigheter och för traktorkort. För behörighet B kan förlängd provtid beviljas även för de språk som provet finns översatt till. Du har även tillgång till ljudstöd på svenska vid förlängd provtid. Förlängd provtid innebär, vid prov för körkortsbehörigheterna och traktorkort, att ordinarie provtid utökas, se mer här
Muntligt prov.
Muntligt prov är anpassat för dig som har mycket stora lässvårigheter (exempelvis på grund av dyslexi eller andra funktionsnedsättningar). Ett muntligt prov innebär att vi ställer frågor till dig muntligt och att du ofta själv får berätta vad som gäller utifrån en fråga eller bild. Om du inte är säker på att du förstått frågan har du möjlighet att fråga oss. Den som leder provet bedömer om du svarat rätt eller fel. I vissa frågor får du välja mellan svarsalternativ som vi ger dig. Du läser inte någon text under ett muntligt prov.
För att få tillgång till extra hjälp krävs dock att man ansöker om detta och använder en särskild blankett
Någon ska intyga att du har svårt för att läsa
Den som intygar ska ha god kunskap om läs- och skrivsvårigheter för att få intyga. Intygsgivaren ska bedöma vilken anpassning du behöver för att kunna visa dina kunskaper vid ett kunskapsprov hos Trafikverket. Exempel på sådana personer är speciallärare eller specialpedagoger inom gymnasieskolan, personal på vissa trafikskolor eller andra specialister inom området.
Vad ska finnas med i ansökan?
I din ansökan ska det finnas resultat från tester av hur fort och säkert du läser, en sammanfattande bedömning och en självvärdering (självvärdering måste bifogas enbart vid ansökan om muntligt prov). I den sammanfattande bedömningen ska det finnas en motivering till varför du inte kan göra kunskapsprovet skriftligt inom ordinarie tid och varför du ska få göra provet med förlängd provtid eller som muntligt prov.
Använd denna blankett för att ansöka.
Du kan även läsa mer här
Värt att veta är att AM-körkort gäller även för framförande av mopedbil, A-traktor(ombyggd bil), traktor och arbetsfordon klass II. Det kan alltså komma frågor på proven som rör dessa fordon.